FB, IG, YouTube, TikTok, LinkedIn, X, Snapchat. Ehkä Bluesky tai Threads. Missä meistä (tai minusta) kertoisin, kysyjille vastaisin?
Monessa organisaatiossa mietittäneen nyt kuumeisesti, mihin sosiaalisen median kanavaan jäädään, mihin satsataan. Mistä lähdetään pois, minne kannustetaan omat asiantuntijat? Entä tehdäänkö poistumisesta numeroa? En kadehdi heitä, jotka päätöksiä tekevät, koska suo siellä, vetelä täällä. Kärjistäen: rutto vai kolera, kumman valitset?
Mediaa ja digitaalisia kahvipöytäkeskusteluja seuraamalla voi saada kuvan, että Trumpin virkaanastujaiset näyttivät maailmalle jonkinlaisen “keisarilla ei ole vaatteita” -ilmiön kautta, että maailman rikkaimmat miehet suutelevat nyt Trumpin sormusta laput silmillä ja samalla maailman suurimpien somealustojen riippumattomuus on vaarassa.
Ehdottomasti kehitys on tuon suuntainen, mutta ovathan ongelmat olleet olemassa ja tiedossa jo vuosia. Ainakin kun itse olen mutkan kautta tai suoraan maksanut Metalle rahaa etenkin julkisen sektorin toimijan kukkarosta johonkin markkinointi- tai viestintiäkampanjaan, on minua aina ainakin vähän kirpaissut se fakta, että tässä kaadetaan suomalaisten veronmaksajien rahaa maailman rikkaimpiin kuuluvan miehen taskuun, eikä Meta maksa veroja Suomeen tai edesauta työllisyyttä Suomessa samaan tapaan kuin joku paikallisempi toimija maksaisi ja edesauttaisi.
Samanaikaisesti olen pyrkinyt ajattelemaan pragmaattisesti. Jos tuota juuri mainittua veronmaksajien rahaa on poltettu jonkin viestintä- tai markkinointikampanjan sisältöihin tuhansia tai kymmeniätuhansia euroja, olisi sulaa hulluutta olla käyttämättä rahaa siihen, että veronmaksajien rahoilla tehtyä sisältöä ei pyrittäisi saamaan nähtäville veronmaksajien silmien eteen. Ja helposti kustannustehokkain tapa saada näkyvyyttä on hyvin usein maksaa näkyvyydestä somejäteille.
Tässä punninnassa on mielestäni aina vähemmän vastuutonta maksaa somejäteille kohdennetusta näkyvyydestä, vaikka se samalla toki vähän kirpaisee. Toki sävyerojakin on. TikTokin ja X:n kanssa ongelmat ovat hankalampia. Ensin mainitun kanssa tuet Kiinan valtion kyseenalaisia intressejä, jäljempänä mainitun kanssa alustan algoritmin arvaamattomuus on mennyt ongelmalliseksi. Ongelmatonta minkään somealustan kanssa tanhuaminen ei kuitenkaan ole!
Vaikka tekee kipeää, niin ei haittaa
Eli somealustoilla viestiminen tekee monessa tapauksessa kipeää, mutta minkäs teet! Aiemmin tässä tekstissä mainittu “rutto vai kolera” -kysymys on muuten vähän hassu lentävä lause tai kysymys. Rutto on huomattavasti tappavampi ja vaarallisempi tauti, kun se sattuu kohdalle.
Ehkäpä somekanavien käytön suhteen tilanne on sama monelle organisaatiolle tai vaikkapa henkilöbrändinsä vuoksi somekanavista riippuvaiselle. Ongelmia siis on, mutta niiden kanssa eläminen on parempi tai järkevämpi vaihtoehto kuin poistuminen palveluista kokonaan. Eli valitaan kolera, kun tarjolla ei tällä hetkellä ole muuta kuin rutto tai kolera.
Ville Koivuniemi
Vastaa